Faciliteter

AVFALLSHANTERING

På vår gemensamma källsorteringsstation ska du sortera ditt avfall efter papper, plast, metall, glas, matavfall, batterier och brännbart. Tömning av kärlen görs enbart under öppen säsong (mars/april-oktober). Resterande månader är soprummet stängt.

Läs på skyltarna vad som får slängas i kärlen. Är ni osäkra kan ni fråga. Annars kör det själv på tippen.

Skär i sönder kartonger, vik ihop dem eller trampa sönder dem så får det plats mer.

När kärlen är fulla - lägg inte dit mer. Locken ska gå att stänga.

För trädgårdsavfall finns särskilda sopkärl med brunt lock. Varje stuga har sitt egna kärl. Dessa töms, under öppen säsong, varannan vecka och ställs då upp intill toalettbyggnaden.

DETTA HÖR HEMMA I TRÄDGÅRDSKÄRLET

  • Löv

  • Gräs

  • Växtrester och buketter utan pynt och snören

  • Fallfrukt

  • Egenodlade grödor

  • Kvistar, ris och grenar

MEN INTE DETTA

  • Avverkade träd, stora träbitar, stockar och stubbar

  • Jord, sten och sand

  • Matavfall

  • Upprivna häckar med jord och rötter

  • Plastpåsar, plastsäckar, komposterbara påsar såsom majsstärkelsepåsar eller påsar gjorda av bioplast

  • Glas

  • Spån från djurburar

  • Krukor

Bra att veta

Kärlet får inte vara för tungt. Behållares vikt eller dragmotstånd får inte vara större än att den lätt kan förflyttas och att krav på god arbetsmiljö uppfylls. Det går alltså inte att säga en specifik vikt, utan det beror även på omständigheterna i övrigt (underlag, lutning och liknande).

För de stugor som har en PortaPotti-lösning så sker tömning av dessa på baksidan av toalettbyggnaden. Där finns utkast och rinnande vatten.

TOALETTER OCH DUSCHAR

Föreningen har två gemensamma WC och duschar. Städning sköts av inhyrt städbolag. Mellan städningar är det vårt gemensamma ansvar att hålla det snyggt och fräscht i dessa utrymmen. Duscharna öppnas och stängs efter när vatten sätts på och stängs.

Den gemensamma WC-byggnaden är den enda byggnaden på området som är ansluten till kommunalt avlopp.

PARKERING

På området finns cirka 35 parkeringsplatser. För att stå parkerad här krävs ett parkeringstillstånd. Ett parkeringstillstånd delas ut per stuga under starten på säsongen, vanligen vid årsmötet, och gäller ett år. Dessa ska ligga synliga i vindrutan. Det är inte tillåtet att parkera i gångarna, förutom vid på- och avlastning. Gångfart gäller för all trafik på området. Avställda bilar bötfälls. För hantverkare finns inga extra kort. Den som har hantverkaren får i så fall låna ut sitt eget kort och ställa sin egen bil på gatan.

Två dagar om året, under våra gemensamma städdagar, får inga bilar stå på parkeringen. Detta för att vi ska komma åt att rensa gruset från ogräs, trimma intill p-platser etc.

VATTEN

Vattnet är det som sätter start-och slutdatum för kolonisäsongen. Påslagning av vattnet sker efter avtal med kommunen, den 15 april. Vattenpåslagingen är alltid en efterlängtad dag, då kolonisäsongen kan sätta fart på riktigt! Inför vattenpåslagning är det viktigt att alla kranar stängts och att du eller någon annan är på plats på din lott och kan se efter att inga skador på ledningar uppstått under vintern. 

Avstängning sker enligt avtal med kommunen, den 15 oktober. Efter avstängning ska alla kranar öppnas så att vatten inte fryser sönder ledningarna under vinter.

Det är Malmö stad som bestämmer när i tid på-och avstängning ska ske. Under vinterhalvåret finns det inget rinnande vatten på området, bortsett från i WC-byggnaden.

KLUBBSTUGAN

Klubbstugan är föreningens samlingspunkt, tillsammans med vårt rymliga trädäck framför det. Alla kolonister har tillgång till klubbstugan och det behöver inte bokas i förväg. I klubbstugan kan du som vill och behöver värma dig en stund, nyttja pentryt, spela spel, ta del av information och dylikt. Här finns också föreningens hjärtstartare och annat 1:a hjälpen-material. Låna gärna kylskåpet, men sätt namn på det du sätter in.

Som den gemensamma resurs klubbstugan är så är alla välkomna att vara med och fylla den med innehåll och funktioner. Har du idéer om vad som hade varit ett bra tillskott eller vill du nyttja stugan på något särskilt sätt? Hör av dig till styrelsen!